Історія успіху «п’яниці», яка стала головною перлиною Волині

Показати всі

Історія успіху «п’яниці», яка стала головною перлиною Волині

 

Ні, це зовсім не жарт і не хворі журналістські фантазії. Тут не буде розповіді про спиртні напої і точно не буде скандальних згадок про тих, хто залежний від «зеленого змія». Цей текст – «три в одному». Три історії успіху –  бізнесмена Владислава Полякова, приватного підприємства «Флора» та ягоди-лохини, яку в народі колись називали «пяницею» або ж «п’яною ягодою». Останніми роками ця ягода стала справжньою візитівкою Волині. Користь, смак, дієтичність – куди там братися тим світязьким пончикам. А детальніше – читайте нижче!

Висока ціна?  Користь ще вища!

Лохина, або лохина звичайна, — це один із видів листопадних чагарників із роду Вакцініум сімейства Вересові. Інші назви лохини — буяхи, п’яниця та голубиця. Брусниця і чорниця — найближчі родичі лохини.

Лохина за зовнішнім виглядом дуже схожа на чорницю. Ягоди можна відрізнити за кольором — лохина світліша, і за формою квітколожа на ягоді – у лохини воно більш поламане, а у чорниці – кругле. Ягоди вживають у свіжому вигляді, так як саме в свіжих ягодах найбільша концентрація вітамінів.

Не будемо лукавити: лохина, напевно, найдорожча з ягід, які вирощують в Україні.  Середня її вартість коливається в межах 150-200 гривень за кілограм. Звісно, для людей, які в теперішніх умовах звикли рахувати гроші, така ціна не дешева. Тим не менш, ягода користується  величезним попитом, як в Україні, так і за кордоном! Тому проблем із продажем, фактично, не виникає.

У давнину лохину називали «ягодою здоров’я». Як з’ясувалося – не просто так! Американські вчені дослідили наявність в ягоді багатьох різновидів вітамінів, біологічно активних компонентів, макро- та мікроелементів.

Картинки по запросу пишні кущі лохини

Лохину справді по праву можна відносити в «топ» найкорисніших для здоров’я продуктів. Вона покращує апетит, зміцнює стінки судин і вважається відмінним протизапальним, жовчогінним та сечогінним засобом. Також лохина перешкоджає прояву склерозу, захищає від радіоактивного випромінювання, знижує рівень цукру в крові і допомагає при шлункових і серцевих захворюваннях.

До речі, вчені прийшли до висновку, що лохина не тільки покращує зір, але і перешкоджає утворенню ракових клітин. Одне з важливих властивостей ягоди — уповільнення старіння клітин, що відбувається завдяки великій кількості вітамінів і амінокислот, що містяться в голубиці. Допомагає лохина і нашій нервовій системі. Крім корисних властивостей, вона може похвалитися низькою калорійністю, чому так полюбилася тим, хто стежить за своєю фігурою.

Лохина продається як свіжою, так і замороженою. Також її можна зустріти у вигляді пюре,  соків, засушених ягід. Її використовують для приготування желе, джемів, пирогів, мафінів, снеків та злакових батончиків. До складу джему з лохини входять ягоди лохини, цукор, вода та пектин. З лохини також роблять вино.

Лохина росте на кущах розміром від 10 см до 4 м заввишки. У виробництві нижчі кущі мають назву «лохина низькоросла» або ж «дика». Високі кущі відомі, як «лохина високоросла».  Кущі починають плодоносити на третій рік. Період збору ягід триває з кінця червня до кінця серпня. Спочатку дає кілька ягід, а з кожним роком все більше. Лохина дає врожай до 30 років.

Картинки по запросу пишні кущі лохини

Успішна «Флора»

В популярності волинської лохини чимала заслуга бізнесмена Владислава Полякова. Киянин, який міг би вкладати гроші деінде, приїхав саме на Волинь і з 2013-го року почав займатися вирощуванням лохини. Станом на сьогоднішній день  «Флора» – це унікальне, підприємство, яке вирощує кущі лохини ростом 2, 5 м. Результат – феноменальний. Врожайність одного куща подекуди складає 25-30 кілограм ягід на рік!

ПП «Флора» – «монстр» з вирощування лохини. На сьогодні загальна площа плодоносних кущів – більше 115 га і ще близько 100 га засаджено молодими саджанцями.  На плантаціях підприємства росте близько 20 сортів лохини. Є сорти ранні, середні та пізні

Однак Владиславу Полякову та його працівникам нічого з «неба не подало». В одному з інтерв’ю «Волинській правді» бізнесмен розповідав про те, що прийшов на плантацію, коли вона була в запущеному стані. З часом – став вкладати кошти та все відновлювати. Підприємство почало розростатися, використовувати новітні технології з вирощування, обробки та пакування ягід. Зрештою, підприємницький хист та старання дали бажаний результат.

«Стараюсь, щоб бренд волинської ягоди знали всі і переконалися в тому, що вона екологічно чиста і корисна. Для цього максимально викладаюсь біля цієї роботи», – розповідав в інтерв’ю Владислав Поляков. Чоловік не злукавив: практично вся ягода, яка продається в Україні, це і є волинська лохина. Хоча, звісно, у «Флори» з кожним роком з’являється все більше конкурентів. Тим не менш, Владислав Поляков переконує, що не боїться конкуренції, адже впевнений у якості власної продукції.

Успішний бізнесмен високо оцінює у розвитку своєї справи і «допомогу» волинської природи. За його словами, кислотність ґрунтів ідеально підходить для вирощування лохини: із землею, фактично, нічого не потрібно робити – ягода сама пристосовується до ґрунту. Замість хімії працівники «Флори» використовують хвою, ягоду оброблюють мікро- та макро-вітамінами. А ще –тут переконані, що їхня ягода смачніша за лісову і популярна не лише в Україні. «Приїжджають із багатьох країн і кажуть, що хочуть лише волинську ягоду», – тішиться успіху свого дітища Владислав Поляков.

Ягода, що стала «брендом»

Очевидно, що бізнесмен Владислав Поляков  міг би вкладати кошти в щось інше. Зрештою, є чимало інших справ, менш ризикованих і більш освоєних. Тим не менш, він вирішив працювати саме на Волині, у непростому Шацькому краї, де особливо цінна земля, а значить – постійно будуть ті, хто намагатимуться «вставити шпиці в колеса» або ж і спробують «віджати» успішний бізнес. Тим не менш, «Флора» продуктивно працює на Волині і прославляє наш край. Тут трудяться наші земляки, а левова частина податків іде в місцеві бюджети.

За підсумками 2018-го року приватне підприємство «Флора» потрапило до сотні кращих аграрних підприємств України у номінації «Ефективне виробництво». Керівник підприємства Владислав Поляков отримав престижну нагороду. Хоча, напевно, головна перемога бізнесмена не в цьому, а у вдячності людей, споживачів. Завдяки плодам його праці Волинь отримала ще одну візитівку, справжню перлину. Вона не міліє, подібно до Світязя, її не зображають на купюрах як Луцький замок. Волинська лохина впевнено і швидко завойовує симпатії, адже має перевагу – вона справжня і не заполітизована. В неї вкладена копітка праця і любов.

В літню пору, коли всім вже набридли банальні кавуни-дині та «приїлися» вже звичні ягоди, дозволимо собі невеличку рекламу: купуйте лохину! «Волинська правда» рекомендує!

Василь Мартинюк

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *